##### Daily Quiz / QUANTS PRACTICE TESTS / Banking and SSC/RRB 2022 - Quants Practice Test -15.09.2022

#### Banking and SSC/RRB 2022 - Quants Practice Test -15.09.2022

74

Time Left:

###### Q.1) P invested ₹y and Q invested ₹(y + 600) and P and Q invested for 8 months and 10 months respectively and the profit obtained by P is 4/7th of the profit obtained by Q. Find the sum of the investment of P and Q.

(y × 8)/(y + 600) × 10 = 4/7

7y = 5y + 3000

y = 1500

Required sum = 1500 + 1500 + 600

= ₹3600

7y = 5y + 3000

y = 1500

Required sum = 1500 + 1500 + 600

= ₹3600

###### Q.2) The ratio of efficiency of Pipe P, Pipe Q and Pipe R is 6 : 4 : 3. Pipe P and Pipe Q are inlet pipes and Pipe R is an outlet pipe and Pipe R alone can empty the tank in 80 minutes. Pipe P, Pipe Q, Pipe R and Pipe S together can fill the tank in 20 minutes. Find the time taken by Pipe S alone to fill the tank.

Ratio of the time taken by Pipe P, Pipe Q and Pipe R = 1/6 : 1/4 : 1/3 = 2 : 3 : 4

Time taken by Pipe P alone = 2 × 80/4 = 40 minutes

Time taken by Pipe Q alone = 3 × 80/4 = 60 minutes

1/P + 1/Q – 1/R + 1/S = 1/20

1/40 + 1/60 – 1/80 + 1/S = 1/20

7/240 + 1/S = 1/20

1/S = 1/20 – 7/240 = (12 – 7)/240 = 5/240 = 1/48

= 48 minutes

Time taken by Pipe P alone = 2 × 80/4 = 40 minutes

Time taken by Pipe Q alone = 3 × 80/4 = 60 minutes

1/P + 1/Q – 1/R + 1/S = 1/20

1/40 + 1/60 – 1/80 + 1/S = 1/20

7/240 + 1/S = 1/20

1/S = 1/20 – 7/240 = (12 – 7)/240 = 5/240 = 1/48

= 48 minutes

###### Q.3) Ramesh has 128 litres of a mixture of alcohol and water in the ratio of 5 : 3. If he sold 32 litres of the mixture and x quantity of water added to the mixture, then now the quantity of alcohol and water becomes 10 : 7. Then find the value of x.

Alcohol in 128 litres = 128 × 5/8 = 80 litres

Water in 128 litres = 128 × 3/8 = 48 litres

Alcohol in 32 litres = 32 × 5/8 = 20 litres

Water in 32 litres = 32 × 3/8 = 12 litres

(80 – 20)/(48 – 12 + x) = 10/7

60 × 7 = 10 × (36 + x)

420 = 360 + 10x

10x = 60

x = 6 litres

Water in 128 litres = 128 × 3/8 = 48 litres

Alcohol in 32 litres = 32 × 5/8 = 20 litres

Water in 32 litres = 32 × 3/8 = 12 litres

(80 – 20)/(48 – 12 + x) = 10/7

60 × 7 = 10 × (36 + x)

420 = 360 + 10x

10x = 60

x = 6 litres

###### Q.4) A woman is standing on a platform and Train P passes her in 22.5 seconds and the same train passes the platform of length 250m in 35 seconds. If the speed of Train Q is 16 m/s and the time taken by Train P and Train Q crosses each other travelling in opposite direction is 20 seconds, find the length of Train Q.

Length of Train P = x

x/22.5 = (x + 250)/35

7x = 4.5x + 1125

2.5x = 1125

x = 450

Speed of Train P = 450/22.5 = 20 m/s

Length of Train Q = y

(450 + y)/(20 + 16) = 20

450 + y = 720

y = 270

x/22.5 = (x + 250)/35

7x = 4.5x + 1125

2.5x = 1125

x = 450

Speed of Train P = 450/22.5 = 20 m/s

Length of Train Q = y

(450 + y)/(20 + 16) = 20

450 + y = 720

y = 270

######
Q.5) Area of the equilateral triangle is 100√3 cm^{2} and the radius of the circle is 8 cm more than the side of the equilateral triangle. Find the area of the circle.

Area of the equilateral triangle = 100√3

√3/4 × a

a

a = 20m

Radius of the circle = 20 + 8 = 28 cm

Area of the circle = πr

= 2464 cm

√3/4 × a

^{2}= 100√3a

^{2}= 4 × 100a = 20m

Radius of the circle = 20 + 8 = 28 cm

Area of the circle = πr

^{2}= 22/7 × 28 × 28= 2464 cm

^{2}######
Q.6) Directions (Q. 6 – 10) : Find out the missing number in the following number series.

6, 8, 19, ?, 249, 1251

6 × 1 + 2 = 8

8 × 2 + 3 = 19

19 × 3 + 4 =

61 × 4 + 5 = 249

249 × 5 + 6 = 1251

8 × 2 + 3 = 19

19 × 3 + 4 =

**61**61 × 4 + 5 = 249

249 × 5 + 6 = 1251

###### Q.7) 5, 8, 21, 80, 395, ?

5 × 2 – 2 = 8

8 × 3 – 3 = 21

21 × 4 – 4 = 80

80 × 5 – 5 = 395

395 × 6 – 6 =

8 × 3 – 3 = 21

21 × 4 – 4 = 80

80 × 5 – 5 = 395

395 × 6 – 6 =

**2364**###### Q.8) 4912, 2196, ?, 342, 124, 26

17

13

11

7

5

3

^{3}– 1 = 491213

^{3}– 1 = 219611

^{3}– 1 =**1330**7

^{3}– 1 = 3425

^{3}– 1 = 1243

^{3}– 1 = 26###### Q.9) 6, 9, ?, 45, 135, 472.5

6 × 1.5 = 9

9 × 2 =

18 × 2.5 = 45

45 × 3 = 135

135 × 3.5 = 472.5

9 × 2 =

**18**18 × 2.5 = 45

45 × 3 = 135

135 × 3.5 = 472.5

###### Q.10) 3, 2.5, 0.5, ?, 3.5, 13.75

3 × 0.5 + 1 = 2.5

2.5 × 1 – 2 = 0.5

0.5 × 1.5 + 3 =

3.75 × 2 – 4 = 3.5

3.5 × 2.5 + 5 = 13.75

2.5 × 1 – 2 = 0.5

0.5 × 1.5 + 3 =

**3.75**3.75 × 2 – 4 = 3.5

3.5 × 2.5 + 5 = 13.75