##### Daily Quiz / QUANTS PRACTICE TESTS / Banking and SSC/RRB 2022 - Quants Practice Test -21.09.2022

#### Banking and SSC/RRB 2022 - Quants Practice Test -21.09.2022

98

Time Left:

######
Q.1) Directions (Q. 1 – 5) : What value should come in the place of (?) in the following number series?

3, 30, 46, 171, 207, ?

3 + 3

30 + 4

46 + 5

171 + 6

207 + 7

^{3}= 3030 + 4

^{2}= 4646 + 5

^{3}= 171171 + 6

^{2}= 207207 + 7

^{3}=**550**###### Q.2) 1, 5, 21, ?, 121

1 + (2

5 + (4

21 + (6

57 + (8

^{2}) = 55 + (4

^{2}) = 2121 + (6

^{2}) =**57**57 + (8

^{2}) = 121###### Q.3) 124, 62, 62, 93, 186, ?

124 × 0.5 = 62

62 × 1 = 62

62 × 1.5 = 93

93 × 2 = 186

186 × 2.5 =

62 × 1 = 62

62 × 1.5 = 93

93 × 2 = 186

186 × 2.5 =

**465**###### Q.4) 8, 17, 53, 134, 278, ?

8 + 3

17 + 6

53 + 9

134 + 12

278 + 15

^{2}= 1717 + 6

^{2}= 5353 + 9

^{2}= 134134 + 12

^{2}= 278278 + 15

^{2}=**503**###### Q.5) 2880, 480, 96, 24, 8, ?

2880/6 = 480

480/5 = 96

96/4 = 24

24/3 = 8

8/2 =

480/5 = 96

96/4 = 24

24/3 = 8

8/2 =

**4**###### Q.6) Sita and Ram entered into a partnership with an investment of ₹28000 and ₹35000 respectively. After one year, Sita invested ₹4000 more and Ram withdrew ₹5000. At the end of two years, they earned a total profit of ₹175000. Find the share of Ram in the profit.

Ratio of share in the profit

= Sita : Ram = (28000 + 32000) : (35000 + 30000)

= 60000 : 65000

= 12 : 13

Share of Ram in the profit

= 13/25 × 175000

= ₹91000

= Sita : Ram = (28000 + 32000) : (35000 + 30000)

= 60000 : 65000

= 12 : 13

Share of Ram in the profit

= 13/25 × 175000

= ₹91000

###### Q.7) Two dice are rolled, find the probability that the sum is more than 10.

Total case = 36

Favourable case = 3

As there are only in 3 cases the result is more than 10

(5, 6), (6, 5), (6, 6)

So required probability

= 3/36 = 1/12

Favourable case = 3

As there are only in 3 cases the result is more than 10

(5, 6), (6, 5), (6, 6)

So required probability

= 3/36 = 1/12

###### Q.8) A car covers a total distance of 1500 km in 44 hours. If it covers 70% distance with the speed of 30 km/hr, then at what speed the remaining distance has been covered?

Let the remaining distance be covered by the car with a speed of ‘s’ km/hr. Then,

44 = 70% of 1500/30 + 30% of 1500/s

s = 50 km/hr.

44 = 70% of 1500/30 + 30% of 1500/s

s = 50 km/hr.

###### Q.9) An amount of ₹1250 is distributed among P, Q and R. P receives 28% of the amount and Q receives 20% more than that of P. Find the amount received by R.

P + Q + R = 1250

P = 28% of 1250 = (28/100) × 1250 = ₹350

Q = (100 + 20)% of P = (120/100) × 350 = ₹420

Therefore, 350 + 420 + R = 1250

R = ₹480

P = 28% of 1250 = (28/100) × 1250 = ₹350

Q = (100 + 20)% of P = (120/100) × 350 = ₹420

Therefore, 350 + 420 + R = 1250

R = ₹480

###### Q.10) The mixture of Nescafe Sunrise is sold at ₹9 per kg. This mixture is formed by mixing the coffee of ₹5.4 per kg and chicory of ₹8.9 per kg. Find the ratio of the coffee to chicory in the mixture, if 20% of profit is earned after selling the mixture.

Let the cost price of the mixture is = ₹x per kg

So, selling price of mixture = x + (x × 20)/100 = 9

= (5x + x)/5 = 9

= 6x/5 = 9

= x = ₹7.5per kg

Now, using Allegation method,

So, the required ratio = 14 : 21 Þ 2 : 3

So, selling price of mixture = x + (x × 20)/100 = 9

= (5x + x)/5 = 9

= 6x/5 = 9

= x = ₹7.5per kg

Now, using Allegation method,

So, the required ratio = 14 : 21 Þ 2 : 3